Resistance in winter. / English version under of the text in Polish.
Zima, jak wiadomo, jest okresem, gdy zdecydowanie
częściej chorujemy. Z problemem wzmocnienia odporności, gdy temperatura spada,
zmierzyć się muszą wszyscy. Jednak ci, którzy, pomimo niesprzyjających warunków
pogodowych, decydują się na zażywanie aktywności fizycznej na świeżym
powietrzu, muszą szczególnie dbać o swoje zdrowie. Z pomocą przychodzi im wtedy
czosnek i miód…
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, czyli, mówiąc
bardziej obrazowo, zabija bakterie. Warto wiedzieć, że nawet rozgnieciony zachowuje
swoje właściwości. Dodawanie go do potraw jest dobrą alternatywą dla tych,
którzy niekoniecznie są w stanie wyobrazić sobie zjedzenie jego całego ząbka, od
tak. Czosnek jest źródłem wapnia, potasu, magnezu, żelaza i stosowanej zarówno
w przypadku profilaktyki, jak i leczenia przeziębień, witaminy C.
Kolejną naturalną bronią przeciw zimowym infekcjom
jest nic innego, jak równie słodki jak biały cukier jego substytut, czyli miód.
Jest on bogatym źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy) i ma przeciwzapalne
właściwości. O ile smak czosnku niektórym przeszkadza, to miód jest chyba przez
wszystkich uwielbiany. Wielu z nas pamięta zapewne stary, (tzw.) babciny sposób
na chore, podrażnione i bolące gardło, czyli picie gorącego mleka z miodem i
odrobiną masła.
Właściwości
czosnku i miodu można połączyć, co daje najlepsze efekty, przygotowując napój
ze szklanki przegotowanej wody, 2 rozgniecionych główek czosnku, soku z 4
cytryn i szklanki miodu. Po 24 godzinach, gdy nasz zimowy eliksir zdrowia „się
przegryzie”, jest gotowy do picia. Wystarczy 10- 15 mililitrów dziennie, by
przygotować nawet najbardziej wytrwałego biegacza na bliskie spotkanie z zimową
i niesprzyjającą pogodą tak, by nie ryzykował, że jego pasja odbije się
negatywnie na jego zdrowiu. .
English
version:
Winter, as we all know, is a time
when we get sick more often. The problem of the development of resistance when
the temperature drops, we all must face. However, those who, in spite of
unfavorable weather conditions, decide on use of physical activity in the fresh
air, must especially take care of your health. With the help comes to them then
the garlic and honey ...
Garlic is a natural antibiotic, or,
more simply, kills bacteria. You should know that even crushed retains its
properties. To add it to food is a good alternative for those who may not be
able to imagine eating the whole tooth, just like that. Garlic is a source of
calcium, potassium, magnesium, iron and used for both the prevention and the
treatment of colds, vitamin C.
Another natural weapon against
winter infections is nothing as sweet as white sugar as a substitute for, or
honey. It is a rich source of antioxidants and has anti-inflammatory
properties. While some of the garlic taste bothers you, it is probably the
honey loved by all. Many of us probably remember the grandmother’s old (known)
way to sick, irritated and sore throat, or drinking hot milk with honey and a
little butter.
No comments:
Post a Comment