Feb 3, 2013

Odporność zimą


Resistance in winter. / English version under of the text in Polish.  




Zima, jak wiadomo, jest okresem, gdy zdecydowanie częściej chorujemy. Z problemem wzmocnienia odporności, gdy temperatura spada, zmierzyć się muszą wszyscy. Jednak ci, którzy, pomimo niesprzyjających warunków pogodowych, decydują się na zażywanie aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, muszą szczególnie dbać o swoje zdrowie. Z pomocą przychodzi im wtedy czosnek i miód…

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, czyli, mówiąc bardziej obrazowo, zabija bakterie. Warto wiedzieć, że nawet rozgnieciony zachowuje swoje właściwości. Dodawanie go do potraw jest dobrą alternatywą dla tych, którzy niekoniecznie są w stanie wyobrazić sobie zjedzenie jego całego ząbka, od tak. Czosnek jest źródłem wapnia, potasu, magnezu, żelaza i stosowanej zarówno w przypadku profilaktyki, jak i leczenia przeziębień, witaminy C.

Kolejną naturalną bronią przeciw zimowym infekcjom jest nic innego, jak równie słodki jak biały cukier jego substytut, czyli miód. Jest on bogatym źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy) i ma przeciwzapalne właściwości. O ile smak czosnku niektórym przeszkadza, to miód jest chyba przez wszystkich uwielbiany. Wielu z nas pamięta zapewne stary, (tzw.) babciny sposób na chore, podrażnione i bolące gardło, czyli picie gorącego mleka z miodem i odrobiną masła.

Właściwości czosnku i miodu można połączyć, co daje najlepsze efekty, przygotowując napój ze szklanki przegotowanej wody, 2 rozgniecionych główek czosnku, soku z 4 cytryn i szklanki miodu. Po 24 godzinach, gdy nasz zimowy eliksir zdrowia „się przegryzie”, jest gotowy do picia. Wystarczy 10- 15 mililitrów dziennie, by przygotować nawet najbardziej wytrwałego biegacza na bliskie spotkanie z zimową i niesprzyjającą pogodą tak, by nie ryzykował, że jego pasja odbije się negatywnie na jego zdrowiu. .

English version:


            Winter, as we all know, is a time when we get sick more often. The problem of the development of resistance when the temperature drops, we all must face. However, those who, in spite of unfavorable weather conditions, decide on use of physical activity in the fresh air, must especially take care of your health. With the help comes to them then the garlic and honey ...
            Garlic is a natural antibiotic, or, more simply, kills bacteria. You should know that even crushed retains its properties. To add it to food is a good alternative for those who may not be able to imagine eating the whole tooth, just like that. Garlic is a source of calcium, potassium, magnesium, iron and used for both the prevention and the treatment of colds, vitamin C.
            Another natural weapon against winter infections is nothing as sweet as white sugar as a substitute for, or honey. It is a rich source of antioxidants and has anti-inflammatory properties. While some of the garlic taste bothers you, it is probably the honey loved by all. Many of us probably remember the grandmother’s old (known) way to sick, irritated and sore throat, or drinking hot milk with honey and a little butter.

            Properties of garlic and honey can be combined, giving the best results, prepare a drink from a glass of boiled water, 2 heads of garlic crushed, the juice of 4 lemons and a glass of honey. After 24 hours, when our winter elixir of health "is succeeds," is ready to drink. Just 10 - 15 milliliters per day to prepare even the most tenacious runner for a close encounter with winter and inclement weather so as not to risk that his passion have a negative impact on his health. .


No comments:

Post a Comment