Oto kolejna propozycja na pożywne i
zdrowe śniadanie. Już nie 1 placek, tak jak to było we wcześniejszym wpisie w
zakładce „Co jeść i pić ?”, a kilka, za to mniejszych. Równie banalnie i szybko
można przygotować ten posiłek - co jest ważne, gdyż jak to zwykle bywa każdemu
z rana spieszno. Jest to wersja dla tych, co dopiero zaczynają konsumować
otręby wszelkiego rodzaju i jeszcze nie przekonały się co do ich dobrych
właściwości oraz smaku. Na początku wydawać się może niezbyt smaczne, ale
gwarantuję że szybko można zmienić zdanie.
Do tych placków użyłem: 2 jajka, 2 łyżeczki
serka homogenizowanego (waniliowego)
oraz 3 czubate łyżki otrąb pszennych oraz 3 czubate łyżki otrąb
owsianych. Do smaku banan oraz na wierzchu odrobina serka, jednak dla mnie było
już to za słodkie i zbędne. Na początek przygody z otrębami na pewno pomoże Wam
przełknąć „pierwsze” kęsy takich placków. Sposób przyrządzenia: roztrzepujemy
jajka z serkiem homogenizowanym i do tego dodajemy otręby i mieszamy. Na
rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy miksturę formując placki. Mi
wyszły 3 - ale to dlatego, że są one trochę grubsze. Można śmiało zrobić
cieńsze i wyjdzie więcej. Oczywiście dla mnie 3 takie placuszki to nie jest
całe śniadanie, bo zwyczajnie się tym nie najadam ( i często robię wersję z 5
plackami). Dla tych, co posiadają dość „małe”
żołądki na początku proponuję zrobić z 1 jajkiem i 3-4 łyżkami otrąb. Zresztą..
po pierwszym eksperymencie sami będziecie wiedzieć, czy użyć więcej bądź mniej
otrąb do takich placków. Często mi się
zdarza, że dodaję jeszcze drobne orzechy włoskie.
Po drugim eksperymencie weszło mi
już w nawyk przygotowywanie takich placków na śniadanie na przemian z inną
recepturą, o której możecie poczytać w pozostałych wpisach w tej zakładce. Pozostaje mi nic innego, jak Bon Appetit!
Zapomniałem dodać... na dekoracji z serka homogenizowanego - cynamon ;)
ReplyDeleteJadłem placki z podobnego przepisu, ale wersji z serkiem homog. nie jadlem jeszcze, chetnie sprobuję jutro rano :)
ReplyDelete